Quantcast
Viewing all 280 articles
Browse latest View live

Rigtig god påske

Her i skoven har vi haft travlt i den seneste tid. Jeg har arbejdet en del, og hjemme har vi gjort klar til påskefrokost, gæster og mad.



Jeg har endda været i haven for at luge ukrudt imellem fliserne - noget, jeg virkelig ikke synes, er særlig spændende. Men nu hvor det er pænt og rent derude, er jeg selvfølgelig glad for, at jeg fik det gjort.



I det hele taget skal vi huske at tage det sure med det søde. For selv i en travl hverdag skal der være plads til små, blomstrende pauser. I en sådan pause lavede jeg buketten her. Selvfølgelig i påskens farver.



I den er der pilegrene, hvide judaspenge, papegøjetulipaner og lidt gule Apeldoorn-tulipaner fra haven. Farven er da lige til at blive glad af. Rigtig god påske.


Et muntert gensyn

Af og til kan det være ganske forfriskende med lidt spræl. Ikke alting behøver matche, synes jeg, og det er netop tulipanerne her et godt eksempel på.



I grunden havde jeg ikke regnet med at se ret mange af dem, da det var forrige år, at jeg lagde løgene. Siden dengang har jeg hakket utallige i stykker som følge af min ivrige efterårs rokeren rundt, og desuden forsvinder mange tulipaner jo fordi de bliver angrebet af svampesygdomme.



Alligevel har mange altså valgt at hilse på igen i år, og det er da dejligt! Sidste år var floret dog noget mere imponerende. Se det ved at klikke lige her.



Nu er påskeferien næsten slut for mit vedkommende, men det betyder ikke, at jeg ikke skal i haven. Det skal jeg nemlig i morgen, hvor jeg har en ekstra feriedag. Tænk sig - hvor heldig har man lov at være?


Som en hel lille have...

... Fuld af de skønneste sager i hvid og cremet gul.



I vort køkken har vi en del hylder, og som årene er gået, er de ikke kun blevet fyldt med mine kogebøger, krydderier og rejseminder. Nej, en enkelt hylde har jeg proppet helt fuld af små glasvaser.


Vaser, som akkurat kan rumme et par blomster. Vi bruger dem næsten hver dag, for ofte finder jeg en enkelt smuk blomst i haven, og ofte visner noget før andet i en buket.


I et sådan tilfælde er vaserne her helt perfekte.



I dag har jeg samlet nogle af mine køkkenvaser på et spækbræt, som naturligvis også er fra køkkenet, og har fyldt dem med hvad jeg kunne finde i haven. Som I ser er de forskellige blomster blandt andet hvide forglemmigej og bellis, lysegule kodriver, narcisser og tulipaner.



Synes, at arrangementet her minder om en hel lille have. En have hvor alt står vårgyldent, friskt og endnu ganske spædt. Tulipanerne er forresten `Super Parrot´ og narcisserne er af sorten `Salome´. De to er jeg lidt vild med.

På sådan en doven eftermiddag

Når vejret bliver sådan rigtig lækkert, varmt og solrigt, og når det er næsten vindstille, elsker jeg ud på eftermiddagen at slænge mig på sofaen i vores vinterhave, åbne dørene og bare høre gardinerne suse i den lette brise. 



Så er det sommer for mig, og sådan kan jeg ligge der med hovedet dinglende i uendelige timer. Bare se på vinden, der leger med det lette stof.



I kan nok forstå, at det har jeg gjort i dag. Længe. Og med Edith Piaf i baggrunden. Lige indtil jeg fandt på at lege med blomster, og så gjorde jeg det i stedet. Blomster og grøntsager!


For i buketten her er artiskokker. Disse herlige, maskuline frugter på størrelse med en knyttet hånd. Jeg elsker dem - også at spise. De røde blomster er rølliker, som dufter herligt at grøftekant. Lodden løvefod kender I. Det er de gule skyer, der letter hele arrangementet.


Hav en rigtig dejlig og ikke mindst doven weekend!

Luksuslopper i det sydfynske

Af og til låner jeg min mors lille bil, pakker et tæppe og lidt drikkelse, husker mit kamera, penge og forhåbentlig solbrillerne i håret. Så henter jeg min bedste veninde og så kører vi ellers på tur.



Vi har ikke altid en fast destination, og sommetider kører vi blot på må og få. Hvis vejret er godt, bliver det ofte til is og en sval drink (læs sodavand). Er det køligt, finder vi et hyggeligt sted at spise sammen.



I dag besluttede vi os for, at vi ville tage til Gelskov Gods på Herregårdsmarked. Og herregård det fik vi. For ved Sallinge på Fyn, har der i dag været et storslået marked med antikviteter, gammelt ragelse og lækre delikatesser.



Der var noget for enhver smag - og pengepung. Men det første vi købte var nu en sandwich...



En rigtig god én med lokal økologisk kylling, rigeligt bacon, gulerodspesto, rødløg og rucola imellem to stykker italiensk pandebrød med rosmarin, flagesalt og olivenolie. Ja, jeg kan også godt lide mad - det er ikke kun blomster.



Se i øvrigt arrangementet her ovenfor. Synes, at det er en sjov ide - måske til konfirmationsfesten.



Efter vores frokost brugte vi en del tid på, blot at slentre rundt for at kigge på de mange ting, sludre og beundre det skønne sted. Jeg må virkelig sige, at der er smukt på Sydfyn. I landskabet ligger store herregårde og smukke gamle huse spredt blandt vidstrakte rapsmarker i blomst, og mange vårgrønne skove i et blødt bakket landskab...



... Og i dag har virkelig været den skønneste dag til at se og opleve foråret fra sin smukkeste side. Endda i godt selskab.



Se, det var svært ikke at lade sig friste. I ved hvordan mit forhold er til glas og keramik, og flere gange slog jeg nærmest gnister af spænding og glæde ved et nyt fund.



Der var mange ting at røre ved og mange ting at beundre. Det var ligeledes en stor fornøjelse at besøge et sted, hvor de handlende på forhånd havde sorteret det værste bras fra. Det kan I nok også se af billederne.



Vinduet her nedenfor var jeg næsten ved at købe. For jeg kender et par gæve handymænd, som med garanti vil hjælpe mig med at snedkerere et drivhus. Hvis altså blot jeg har hvad der skal bruges...


... Og vinduet her ville da være perfekt lige midt i facaden, eller måske i en af gavlene.




Jeg beherskede mig. Drømmedrivhuset skal nok komme, og indtil da har jeg desværre ikke opbevaringsplads til så stort et vindue. For det var ret stort, og kunne ved nærmere eftertanke ikke være i bilen.



Det kunne til gengæld de to keramikkander jeg endte med at forelske mig i, sammen med en rakubrændt skål og et lyseblåt hyacintglas. Lidt kom der altså med hjem...




... Sammen med en masse herlig inspiration, og sammen med drømmen om engang at få mit eget, hvor jeg kan fylde stuerne med alt det jeg allerbedst kan lide. Skægge dyr, enorme facadebogstaver, en hel regnbuepalet af glas, keramik til hver en buket...



... Mågestel, gamle karruselheste og en svensk bænk, der skulle males lysegul. Det bliver sjovt. Jeg håber, at I nød turen!


Min hvide verden

Det er nok lidt ekstravagant at kalde min krukkesamling her for en hel hvid verden, men samlingen er ihvertfald et eksperiment, en legeplads, og i høj grad et sted hvor en lille drøm bliver udlevet.



Drømmen om den hvide have. Jeg har længe været dybt fascineret af særligt den berømte hvide have på Sissinghurst i England, og mit havehjerte slår en ekstra kolbøtte, når jeg læser om haven i for eksempel Claus Dalbys bog Den hvide have.



Tænk sig at mennesker kan lave noget eventyrligt smukt, blot ved at bruge blomster og planter - og selvfølgelig et par strategiske virkemidler. Så kan man da ikke andet end at tage hatten af, og i samme nu selv forsøge sig med noget lignende.



Skal jeg være helt ærlig, og lidt ukritisk, synes jeg, at det er lykkedes mig meget godt indtil videre. Her er noget højt, noget bredt, noget med blomster og noget uden. Næsten som jeg havde tænkt det. Det er jo første gang, at jeg prøver!


Lige nu er jeg i gang med at plante gråløvede planter som helichrysum petiolare, og den smukke sølvsalvie Salvia argentea. Men jeg vil også plante græsser, stolte kavalerer, petunia, kål, mere gråt løv, og og og...



Tulipanerne er godt på vej, og enkelte er allerede sprunget ud. Prøv at se `Super Parrot´, der står i en stor krukke på den gamle havestol. Det er min yndlingstulipan i år.



I det hele taget fik jeg noget af en åbenbaring, da jeg læste Den hvide have, og kan da heller ikke lade være med, at fascineres af Claus Dalbys egen hvide have, hvor alt i hans nedsænkede have jo står i krukker, ligesom her. Det er næsten fråds...


... Lidt ligesom fyldte chokolader, chips og pomfritter - dem kan man heller ikke få nok af!



Jeg håber, at I af billederne her vil blive inspirerede til selv at forsøge. Man kan jo lave have i alverdens farver, og det er altså sjovt at farvekoordinere. Særligt når man inddrager løvplanter og leger med dem. Der findes jo også gult løv - og rødt...

Syrener fra grøftekanten

Her i skoven har vi gudskelov haft en fredelig eftermiddag uden hverken romerlys, fløjter eller strittende langfingre. Tænk sig - hvor er folk i grunden ubeherskede og frække.


Men nu er det ikke demonstrationer og protest det skal handle om. Tværtimod skal det handle om noget ganske andet, omend datoen første maj også er særlig i denne sammenhæng.



Syrenerne - de er sprunget ud! Jeg elsker syrener, og jeg elsker dem i alle farver. Måske mest de lyserøde og hvide, men de lilla er da også helt fantastiske. Og duften...



... Duften er da helt ubeskrivelig. Tænk sig, at de allerede blomstrer. Det er tidligt.


Her har jeg sat dem sammen med et par stilke katteurt Nepeta i en blåspættet kande, som jeg købe forleden. Den er antik, og så synes jeg, at farven er så fin. Også til lyserøde blomster.

I den rødmende aftensol

Da jeg var lille, kan jeg huske, at min farmor sang den kendte børnesang Solen er så rød mor, for mig. Min farmor har sådan en rigtig hæs og god heksestemme, så det var naturligvis en ganske uhyggelig affære.



Faktisk blev jeg dengang så bange for sorte skove og ræven, der går derude, at jeg den dag i dag er lidt bange for mørke og ræve især. Det er lidt fjollet, men hører jeg sangen i dag, får jeg altså stadig kuldegysninger!


Ikke desto mindre er sangen elsket af mange, børn især, og ligeså er den rødmende aftensol. Det er da også kønt - jeg skynder mig blot indenfor, og låser vores gang, inden det bliver mørkt...



Forårsfrodighed i blå & bordeaux

Når det kommer til alt det gode her i livet, kan jeg ganske enkelt ikke få nok. Så er det næsten lige meget om vi snakker kys, pizza, fyldte chokolader, rutsjebaneture eller have.



Heldigvis ved jeg, at jeg ikke er alene. Og hvorfor nøjes? Særligt når det kommer til rutsjebaneture og kys, må jeg lige have én til...


... Ligesådan med krukker, blomster og buketter.



Her har jeg leget med de lilla, bordeaux og blå kulører. På den anden side af bordet står alle de hvide blomster, som jeg viste forleden.


Prøv at læg mærke til perlehyacinterne. Løgene lagde jeg i efteråret, i en rigtig god pottemuld, og hold nu helt ferie hvor de bare er væltet op - det er da en lyst!



Ellers har jeg været ved at plante lidt chokoladeblomster, forskellige krydderurter med smukke blade, kæmpeverbena og petunier. Men de er først til senere, og jeg skal nok vise, hvordan det kommer til at se ud.



Heldigvis kan vi nyde forårsblomsterne længe endnu, og det er altså lige tidligt nok med sommerblomster, synes jeg. Det er lidt ligesom solsikker til jul - det duer ikke rigtig.



Indrømmet tager det tid at passe så mange krukker, men jeg synes, at det er det hele værd. Og så er det i øvrigt ganske meditativt. Kan ganske enkelt ikke forstå, hvorfor ikke flere gør det...



... Særligt når man tænker på, hvor stressede folk går rundt og er. Det havde da i grunden også været trist, hvis her blot var fliser!


Et helt lille blomstermaleri

Da jeg for en seks år siden gik i syvende klasse, kan jeg huske, at vi på et tidspunkt fik fristil for. Vi måtte altså skrive om hvad vi ville, så mine klassekammerater skrev om fodbold, teenageidoler og kæledyr.



Det gjorde jeg ikke. Jeg skrev om Karen Blixen!


For lige siden jeg var ganske ung, har jeg været dybt fascineret af hende, og kan i dag stadig begejstres. Ja, jeg var nok i grunden et lidt mærkeligt barn.



Særligt er jeg i dag beundrer af hendes måde at arrangere blomster i vaser. Det gjorde hun på en ganske særlig måde, og buketten her er inspireret af hende. Blomsterne er fra haven og kanden fandt jeg forleden på loppemarked. Den er da lidt kitch...


Et valfartssted for havefolk

Lidt uden for Odense, i et smukt og bakket landskab, ligger Planteskolen Ellebæk. Det er et herligt sted, som jeg sammen med min mor besøger en del gange i løbet af året. Ikke mindst for at nyde den dejlige stemning.




Jeg vil ikke skrive så meget mere, blot anbefale, at man selv tager turen mod Ellebæk. Her er virkelig skønt, og planteskolen har et stort og spændende udvalg af næsten alt hvad et havehjerte kan begære.




Ikke mindst er det oplagt at gå en tur i den lille, men meget stemningsfuldt og hyggeligt indrettede, have. Nyd billederne. Jeg vil skynde mig videre ud i haven - jeg er nemlig i gang med at binde buketter.




























Med talte dage

Min kærlighed til forårets løgvækster er stor, og her i haven har vi dem lige nu over alt. De er i bedene, inde i huset og i krukker rundt omkring. Her er de skønne, så længe de står i knop og med friske blomster... 



... Men når forfaldet begynder at indtræde, gider jeg ikke længere se på dem. Det vi har i krukkerne og i bedene skal se friskt og indbydende ud, synes jeg.



Men så er der en god anledning til at klippe. Klippe til kompost eller klippe til buketter. De forfaldne tulipaner blev således til en buket - dog suppleret med lidt friskt.


Tulipaner synes jeg er allersmukkest når de står i knop, og igen lige inden de smider kronbladene. Lidt ligesom mennesker.



De døende tulipaner samlede jeg forleden i en buket sådan lidt for sjov. Men med regndråber på, kunne jeg alligevel ikke dy mig for, at tage et par billeder til bloggen.


Cementfigurene er revnet i vinterens frostvejr, men jeg synes ikke, at det gør noget. De får lov at tage en sidste dans i selskab med blomsterne på bordet. Rigtig god weekend.


På lange støvgrønne stilke

Lige nu blomstrer de blå prærieliljer smukt ude foran vort hus. De tåler heldigvis en del regn, og går ikke i stykker ligesom tulipanerne.



Det er første år, at jeg prøver dem, men allerede nu vil jeg indrømme, at jeg er helt solgt. Synes ganske enkelt, at de er så elegante. Og så passer farven smukt til huset.


Til efteråret må jeg have fat i en masse løg, så vi til næste forår også kan nyde dem ude i bedene. Nok er mine bede fyldt godt op, men en anden genial ting ved prærieliljer er, at de ikke fylder ret meget nede ved jorden.


De svæver blot smukt over de andre blomster på lange, støvgrønne stilke...

Gå glad i bad

Lige så længe jeg kan huske, har vi her i skoven haft den tradition, at vi altid har en buket blomster stående på badeværelset. Det er sjældent en stor og prangende buket, men ofte blot en lille håndfuld af årstidens blomster.


Det lyder måske lidt ekstravagant sådan at tage blomster med i bad, men ikke desto mindre er det en lille luksus i hverdagen, som jeg virkelig skynder på.


Her har jeg samlet perlehyacinter, et par skabioser, gyldenlak og forglemmigej. Helt enkelt og noget alle kan finde ud af. Så kan man da ikke andet end at gå glad i bad!

En knaldrød ups´er!

Da jeg i efteråret lagde tulipanløg i krukker, tænkte jeg, at det kunne være pænt at blande mørkerøde tulipaner med nogle næsten sorte. Tanken var, at det ville se vældig delikat ud...


... Men det gør det ikke! Tværtimod. Hele historien endte med, som I ser, at ligne noget fra skydeteltet i Tivoli.



Pyt med det - jeg har vænnet mig til det. Her har jeg indstillet mit kamera sådan, at hele historien næsten ligner noget der kunne være planlagt.



Ikke desto mindre holder jeg meget af de røde kulører og synes, at de er så friske og fuld af optimisme. Særligt tulipanen `Black Parrot´ er jeg faldet pladask for.



De røde bellis er heller ikke sådan at kimse af. De knaldrøde knapper minder mig om M&M´s - og dem kan alle vist lide. Hav en rigtig dejlig dag ude i haverne.



Lilla livsglæde og spræl

Da jeg for snart en del år siden gik i de små klasser, kan jeg huske, at vi havde en meget sød og smilende kantinedame.



Hun så lidt skæg ud, for hun havde et skrigende blommefarvet hår arrangeret med limegrønne pyntedutter, og så havde hun altid højhælede laksko på, der sagde klik-klak når hun gik rundt bag disken.


 
Hun havde lange og spidse mørktlakerede negle, et hav af smykker og vist nok en eller to guldtænder. Hun var herlig! Og så havde hun ovenikøbet været damefrisør i sine unge dage...



... Men altså ikke længere. Hun smurte de bedste sandwich, solgte mælk og milkshake. Det var dengang børn gerne måtte drikke milkshakes - og jeg fik altid rabat.




Så jeg drak mange milkshakes og spiste mange af kantinedamens sandwich. Måske er det derfor, at jeg i dag er helt skør med lilla og limegrøn i forening - hvem ved. Jeg er ihvertfald vild med milkshake!



Blomsterarrangementet her er til ære for hende. Den skøre, men søde, kantinedame i lilla og lime. Ligesådan med blomsterne. Lidt skøre og lidt lime.




Det limefarvede har jeg førsøgt at indpasse gennem lyse løvplanter. Nedenfor er det for eksempel anisisop, der hen på sæsonen får lyslilla blomsterspir. Jeg har ligeledes garneret med en broget hosta og lidt alunrod.



Altsammen fordi jeg synes, at lilla og limegrøn passer så fint sammen. Det behøver ikke være asketisk farveopdelt, blot man fornemmer helheden. Lidt ligesom min kantinedame, der lyste langt væk af humor, livsglæde og optimisme. Og hvorfor egentlig ikke turde at skille sig lidt ud?


Byggerod og vilde blomster

Som enhver anden have- og drivhusentusiast ejer jeg ikke mindre end fire store, hvide og virkelig grimme kapilærkasser. Jeg hader dem, men de er altså praktiske. 


Så for at skjule deres lidet kønne udseende, er jeg ved at tømre to aflange trækasser af gamle gulvbrædder. De bliver noget rustikke og afskallede i facon, så de passer godt ind i resten af haven.



Midt i arbejdet med hammer og sav, kan det nu alligevel være rart at finde sin feminine side frem. I sådan et øjeblik fandt jeg på at lave en buket med vilde roser, mælkebøtter og de første storkenæb i blomst.



De blå Geranuim er `Johnson´s Blue´ og mælkebøtterne er fra græsplænen. Dem er vi storleverandør til her i skoven, hvor ukrudtsfrø suser ind i haven med raketfart.



Jeg kan vældig godt lide dem, og de hvide, dunede hoveder minder mig om vinterens snebolde.


Det må gerne være lidt uprætentiøst og vildt, synes jeg. Men husk arbejdshandsker, hvis I skal til stranden for at plukke hybenroser. De stikker ganske uhyrligt!

Som en lyserød sky

Selvom jeg er en dreng, tør jeg godt indrømme, at jeg rigtig godt kan lide lyserød. Faktisk så godt, at store dele af haven er holdt i lyserøde farver.



Til dels er det til ære for min søde mor, der er en rigtig lyserød pige. Men den barnlige farve går også godt i samspil med andre smukke farver. Særligt lilla og blå, som jeg også holder meget af i haven.



I denne lidt vulumiøse buket har jeg samlet lyserøde tulipaner og lavendelrosa dværgsyrener fra haven. Tulipanerne er den fyldte `Angelique´ sammen med `Izumi´, der har frynsede kanter.



Desuden har jeg brugt enkelte pink søstre til den ellers helt babylyserøde `Angelique´. Det er altså en fornøjelse, at kunne gå ud i haven og plukke sådan en hel skudefuld!


Hvidt i godt selskab

Nu er det ved at være sommer, og de sidste tulipaner er så småt begyndt at takke af. `Heldigvis´ var jeg lige ved at skrive, for jeg drives sådan mod alt det nye, der skal til at ske.



Det har været en dejlig tid med tulipaner, narcisser og ikke mindst hornvioler i overflod. Men nu skal det snart være slut! I stedet har jeg været ved at plante georginer, margueritter, græsser og meget andet i krukkerne.



Så er det sommer! Temperaturen sagde da også seksogtyve grader i går eftermiddags, hvor jeg baksede rundt med jord på knæene og blade, fnuller og endda en lille larve i håret.



Jeg elsker at plante krukker til. Næsten lige så meget som jeg holder af at arrangere dem. Her har jeg forsøgt mig med et helt bed i grå, hvide og grønne toner.


Nogen vil måske sige, at det ser lidt trist og farveløst ud, men det synes jeg ikke. Tværtimod holder jeg meget af de lyse og klare toner op mod vort blå træhus. I øvrigt matcher blomsterne vinduer og inddækninger, og jeg er jo en detaljens mand...



... Men det skal ikke være hvidt det hele, så bag alle krukkerne har jeg lavet endnu et krukkebed i blå og lavendelrosa toner. Det kan man lige fornemme på billedet nedenfor, hvor en flok lyslilla skabioser stikker hovedet frem og hilser på.


Det er sådanne små overraskelser der gerne må være i en hyggelig og spændende have, synes jeg. I øvrigt når nu vi snakker spændende, så prøv at se den smukke sølvsalvie med de store, dunede blade.


Dem har jeg meget held med og jeg tror minsandten, at de har tænkt sig at blomstre. Heldigvis er blomsterne hvide...



... Ligesom resten. Nemlig hornvioler, bellis, forglemmigej, alle margueritterne og selvfølgelig det sølvfarvede løv, som jeg synes bidrager til selskabet på en meget elegant og diskret måde.


Hav en rigtig dejlig weekend ude i jeres egne haver. Jeg skal i BonBon-land i morgen, og jeg glæder mig! Helt voksen bliver jeg vist aldrig...

Vild med det vilde

Lige siden jeg var helt lille, har jeg været vild med det vilde. Dårligt havde jeg lært at kravle, førend at jeg havde munden fuld af bænkebidere og mine små tykke hænder dybt begravet i jorden.


Sådan er det stadigvæk. Jeg er dog holdt op med at spise insekter! For mig bunder det ganske enkelt i en dyb kærlighed til naturen og til alt hvad der spirer og gror, vinden der blæser og havet med sine smukke farver og imponerende bølger.



Hver dag priser jeg mig lykkelig over, at vi bor midt i naturen. Nær skoven med en sø til nabo og ikke langt fra vandet. Hvor heldig har man lov at være?


Ofte har jeg tænkt over, hvordan jeg ville have været i dag, hvis jeg var vokset op i en lille lejlighed på stenbroen. Måske jeg så havde været rapper eller urban gardener! Det er jo så moderne...


Nu til blomsterne - de skønne! Her er det `Bleu Aimable´ tulipaner i selskab af syrener, mørke hornvioler, vild kørvel og enkelte akelejer.



Jeg synes ganske enkelt, at de lavendelrosa tulipaner er så skønne. Måske særligt i selskab med alt det vilde, som tager lidt af det kultiverede fra tulipanerne. De er smukkest i et vildt og frodigt partnerskab, synes jeg.



Jeg håber, at I har haft en rigtig dejlig weekend, og at jeres haver ikke er regnet helt væk. Her i skoven har vi nydt den friske skylle, og aldrig har græsset været grønnere!

Viewing all 280 articles
Browse latest View live